MEVZUAT / Site Yönetimi

GER-TÜR SİTESİ  YÖNETİM  PLANI

 

Bu yönetim planının amacı, ( YENİ KAT MÜLKİYETİ YÖNETİM PLANI’na

(  Kanun Numarası: 634, kabul tarihi: 23/6/1965, Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 2/7/1965 Sayı: 12038, Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5Cilt:4 Sayfa: 2932 ) göre  toplu yapının bütün pasellerini kapsamak üzere  kurulan  kat mülkiyeti ilişkisinin, açıklık, saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri esas alınarak;

 

1-     Yönetimi, ilgili mevzuat hükümleri ve yönetim planına uygun tamamlayıcı hükümlerle düzenlemek,

 

2-     Yönetimden, yönetim ile mesken malikleri ve üçüncü şahıslar arasındaki ilişkilerden doğabilecek sorunları çözecek kuralları koymak,

 

3-     Yönetime, etkili yönetme ve yaptırım gücü kazandırmak,

 

4-     Mesken maliki veya başka bir sıfatla 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu hükümlerine tabi ilişkilere konu olanların hak, yetki ve sorumluluklarını saptamak,

 

5-     İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde birlikte mutlu olunacak, karşılıklı haklara saygıyı ve özveriyi önde tutan, ortak kararların benimsendiği, bir yaşam alanı oluşturmaktır.

 

 

KONU:

 

Bu planın konusu, İzmir İli Menderes  İlçesi Ortamahalle-Özdere İZMİR  adresinde yer alan Ger-Tür Sitesi Toplu Yapı Yönetim planına göre  250 adet bağımsız konuta  ait kat ( 250 mesken ) mülkiyeti ilişkisinin ve yönetim usul ve esaslarının düzenlenmesidir.

Madde 1– İzmir ili Menderes  İlçesi Ortamahalle-Özdere İzmir 29 Ekim Caddesi No:535  Menderes Tapu Sicil  Muhafızlığında:

1-)L18D22AIC pafta  296  ada 31 parselde kayıtlı44.566.00metrekarede 1/250 arsa paylı 250 bağımsız bölüm, VE AYNI  ada , kayıtlı bir adet  bir katlı betonarme sosyal tesisi ve arsa sı( eski arıtma tesisi binası, girişteki nizamiye, su deposu vb. ibaret, )toplamda 46.566.00 metrekare içerisinde, (iki katlı betonarme bitişik nizan evden ibaret) toplam 250 bağımsız bölüm (mesken) ve 1 sosyal tesisten oluşan Ger-Tür sitesi, 634 sayılı kat mülkiyet kanunun emredici hükümleri uyarınca oybirliğiyle kabul edilen işbu yönetim planına göre yönetilir.

 

 

KAT MÜLKİYETİNİN NİTELİĞİ:

Madde 2 – Kat irtifakı mesken mülkiyetine dönüştürülmüştür ve mesken mülkiyeti, arsa payı ile Ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir.

Ger-Tür Sitersi (Ger-Tür Sahil  Arsa  Konut Yapı Kooperatifinin  kuruluş )projelerinde belirlenen mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan Ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her biri, tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulmuştur. Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez.

 

TANIMLAR:

Madde 3– İşbu yönetim planında bahsi geçen tanımlar aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır.

MESKEN MALİKLERİ KURULU(GENEL KURUL): 250 bağımsız bölümün maliklerinden (sahiplerinden) oluşan heyet olup aldıkları kararlar, kat mülkiyeti kanunu ve iş bu yönetim planına uygun olmak koşuluyla kesindir.

YÖNETİCİ: Ger-Tür sitesi yönetim planına göre siteyi yönetecek kişi veya kişilerdir.

YÖNETİM KURULU: Mesken malikleri kurulunca seçilip göreve getirilen ve adı geçen yönetim planına uygun olarak siteyi yönetecek 3 (üç)kişilik heyettir.

DENETİM KURULU: Mesken malikleri kurulu adına, yönetim kurulu faaliyetlerini denetleyen 2 ( iki) kişilik heyettir.

SİTE ÇALIŞANLARI ( Genel Hizmet  ) : Görev kapsamları sözleşmelerle belirlenen ve site yönetimine bağlı site personelleridir. Görev tanımlamaları yönetim kurulunca belirlenen esaslar görvedir.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL: Acil oluşabilecek büyük çaplı hadiselerde, yönetim kurulunu aşan durumlarda yönetim kurulu, yönetim kurulunun görevi bıraktığı durumlarda denetim kurulu genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Bu durumda çoğunluk aranmaz. Alınan kararlar 15 gün içinde toplantıya katılan / katılmayan bütün maliklere mevcut yönetim ya da yeni seçilmiş yönetim kurulu tarafından posta yoluyla duyurulur.

 

ANAGAYRIMENKUL: Ger-Tür Sitesi:31ada 1 parseldeki 250  konuta ferdileşme tapusu çıkarılarak pay edilmiş ….ada ve parseldeki sosyal tesis ( yukarıda tanımlandı) ten oluşan gayrimenkul anlaşılmaktadır.

BAĞIMSIZ BÖLÜM: Bu site içinde bağımsız bölümler 250  adet dubleks mesken den oluşmaktadır. Binalar sadece konut olarak kullanılacaktır. Bağımsız bölümlere, projeye aykırı oturma amaçlı yapılar eklenemeyeceği gibi, sosyal ve ticari amaçlı vb. kiralanamaz / tahsis edilemez. Mesken maliki,  site sakinlerinin huzurunu bozmayacak, ahlaka aykırı davranışlarda bulunmayacak ve site yönetim planında ifade edilen kurallara uyacak kişilere evini kiraya verebilir. Kiracıyla ilgili bilgileri de vakit geçmeden yönetime bildirir.

YİNE BAĞIMSIZ BİR BÖLÜM OLAN SOSYAL TESİS ; Site yönetimince işletilmesi öngörülür. İşletilemediği taktirde  amacı korunmak şartıyla, işyeri ve ticarethane olarak kullanılmak üzere kiraya verilebilir ( kiralayana uyması gereken kurallar kira  mukavelesi yapılırken yazılı olarak verilir ), bazı bölümler site toplantı salonu, kütüphane depo vb. şekline getirilebilir.

ELEKTRİK-TELEFON VE SU TESİSATLARI: Bakım ve onarım ve ve sokak aydınlatmaları için gerekli iş ve işlemler  mevzuata göre site yönetimi tarafından düzenlenir.

SİTE SPOR VE OYUN ALANLARINDAKİ ALETLER VE KULLANIMI: Site üyelerine ait olup, siteyle ilgisi olmayan kişiler tarafından  kulanılamaz.

SİTEYE AÇIK OLAN SAHİLİN DURUMU: Yasaya göre sahiller  devlete ait olup halka açıktır.  Sahilden karaya doğru 100 metre içinde kalıcı tesis yapılamaz. Bu sahilde denize girenler kendi emniyetini almak zorundadır. Doğacak olaylardan Ger-Tür Sitesi yönetimi sorumlu değildir. Site Yönetimi deniz suyu ile ilgili sağlık yönünden bir şüphe varsa bunu site sakinlerine duyurur. Yönetim kurulu, genel kurulda  karar alınması  koşuluyla, mesken maliklerinin rahatı ve huzuru için vergilerini ödemek kaydıyla (Ecrimisil)  şemsiye, şezlong, deniz kenarı ve deniz içi platformlar vb. yaptırır, çevre tedbiri alır, sahil alanının temiz tutulması için gerekeni yapar.

SİTE SINIRLARI İÇİNDE YER ALAN ELEKTRİK TRAFOSU: Şuan mevcut elektrik dağıtım şirketi Gediz AŞ.nin verdiği plan doğrultusunda düzenlemeler yapılarak Gediz AŞ.’ye (elektrik dağıtım şirketinin değişmesi halinde yeni  şirkete ) devredilecektir. Devirden sonra , koruma ve bakımı Siteye ait olmayan bu kamu malı ile ilgili her türlü tehlikede sorumluluk Site Yönetimine ait değildir.

 

Madde 4– Ortak yerlerin bozulmasına veya hasarına mesken maliklerinden biri veya bağımsız bölümden faydalanan kimse kusurlu bir hareketi ile sebep olmuşsa, hasar o mesken maliki tarafından ödenir. Hasarı diğer mesken malikleri ödemişlerse yaptıkları ödemeler oranında hasara sebep olan şahsa karşı rücu hakları vardır.

Madde 5–Tapu siciline bağımsız bölüm olarak tescil edilen yerler dışında kalan bilumum yerler ortak yer olarak kabul edilmiştir. Bağımsız bölüm sahipleri ortak alanları kendilerine ait olacak şekilde sınırlamak  üzere bitki, çit, duvar vb. şekilde   tasarrufta bulunamazlar.Ancak mevcut durumun dışında sorun teşkil eden yerlerde Yönetim Kurulunun yazılı izni ile karar verilir.

 

ORTAKLAŞA KULLANMAYA FAYDALANMAYA YARAYAN ORTAK YERLER :

a)     Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, sosyal tesis, bahçe ve yeşil alanlar, genel giriş alanları, yollar, genel tuvalet ve lavabolar, bekçi klübesi, genel elektrik panoları, elektrik ve su saatlerinin konmasına mahsus bölümler, genel su depoları, yüzeysel kuyu ve sarnıçlar,  artezyen kuyuları, bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar (hidroforları ve site demirbaş malzemelerini koruyan bağımsız odacıklar) ile Anagayrimenkulün üzerinde bulunan ve bakım ve sorumluluğu sitemize ait olmayan elektrik trafosu.

b)    Her mesken malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri, yer altı telefon, su ve elektrik tesisleri, telefon, televizyon, varsa internet için ortak şebeke ve antenler,  su tesisleri.

c)     Bahçe sulama tesisatı, genel dam terasları, çocuk parkı, spor-jimnastik aletleri ve alanları, yağmur olukları, otoparklar, bahçe aydınlatma tesisi, sahil alanında şemsiye, şezlong, iskele, duba vb. ile yukarıda sıralananların dışında olup da sitenin mimari projesinde ortak kullanım alanı olarak gösterilmiş bütün yerler ve tesisler ile yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler de ortak kullanım alanı olarak kabul edilmiştir.

 

BAĞLANTILAR:

I – BAĞIMSIZ BÖLÜMLERLE ARSA PAYI ARASINDAKİ BAĞLANTI:

Madde 6 - Mesken mülkiyetinin başkasına devri veya miras yoluyla geçmesi halinde, ona bağlı arsa payı ve (ferdileşmeleri yapılarak bağımsız bölüm tapularına eşit miktarda hisseli olarak eklenen dâhil) sosyal tesis payı da birlikte geçer; arsa payı ve sosyal tesis payı, mesken mülkiyetinden veya kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi, miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kayıtlanamaz. Bağımsız bölüm üzerinde mesken mülkiyetiyle ve diğer mesken maliklerinin haklarıyla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.

Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur.

Madde 7– Bu yönetim planı, Anagayrimenkulun tüm mesken maliklerini ve bunların mirasçıları ile kiracılarını, meskenleri sonradan veya herhangi bir sebeple iktisap edecek olan üçüncü kişileri de bağlar. (Değişik : 13 / 4 / 1983 - 2814 / 11 md.) yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Mesken maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. Yönetim plânı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün mesken malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar.

Yönetim plânının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, mesken  mülkiyeti kütüğünün (beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişikikler yönetim plânına bağlanarak mesken  mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır.

 

MESKEN MALİKLERİNİN HAKLARI VE BORÇLARI :

Madde 8– Mesken malikleri ortak yerlerin bakımı, boyası, temizliği ve korunmasına itina göstermeye, özelliğini/ güzelliğini korumaya mecburdurlar. Binaların boya  renkleri krem olup, balkon içleri beyaz başka renklerde boyanamaz. Mesken malikleri kendi bağımsız bölümlerinde binanın  estetiğine ve dayanıklılığına zarar vermemek ve hariçten görünüşünü bozmamak şartıyla masrafları kendilerine ait olmak üzere istedikleri tadilatı yaptırabilirler, ancak ortak alanlar üzerinde tasarrufta bulunamazlar, kendi bağımsız bölümlerine balkon , taraça ,  kat, çatı vb. ilave edemez, dış cepheyi değiştirecek herhangi bir inşaat yapamazlar. Mesken maliki binanın dış cephe boya ve bakımını belli aralıklar ile yaptırmakla mükellef olup,.yapılmadığı takdirde site Yönetimi tarafından yaptırılması halinde masrafların %20 fazlası ile talep etme hakkına sahiptir.

 

Madde 9– Mesken malikleri  ve kullananları kendi bağımsız bölümlerini ve gerekse de ortak yerleri kullanırken iyiniyet kuralarına uymak zorundadırlar.

Mesken malikleri aşağıdaki kurallara özellikle dikkat ederler:

a) Site ortak alanlarını kirletemezler. Evsel atıklarını torba içinde çöp toplama merkezlerindeki çöp kutularına atarlar, kapaklarını açık bırakmazlar.  Belirlenen yerler dışında site içine ve sınırlarına, kapı önlerine  çöp bırakamaz / atamazlar. Tanımlanmış alanlar dışına atılan maddelerin sorumluluğu atan kişiye aittir.

b) Ortak alanlar; mesken maliki, Anagayrimenkulun tüm ortak yerlerinin de malikidir. Ortak yerlerden kanun ve yönetim planı hükümlerine göre kullanma ve yararlanma haklarına sahiptir. Tüm kullanıcılar tesisin mimari durumuna ve bakımına itina göstermekle yükümlüdürler. Mesken  malikleri ortak alanları  işgal edemez,  kendi özel amaçları doğrultusunda kullanamazlar. Ortak yerlerde münhasıran kendilerine ait olacak şekilde sebze, meyve vb.  dikerek yetiştirip bakamazlar, ağaç dikemez, ağaç kesemez, (daha önceden dikilmiş  mevcut ağaçlar, çevre çit bitkileri ara yollarda geçişi, görüntüyü , çim biçme ve bakım işlerini engellemeyececek şekilde budanmalı, çit bitkilerinin  boylarının 50-60 cm ( elli -altmış cm  ) geçmeyecek şekilde tutulmalıdır. Mesken malikleri ortak alanlarda çukur/hendek  açamaz, ateş yakamaz,  çamaşır asamaz ve kurutamazlar, depo vb  tadilat ve dekorasyon yapamazlar.

 Kat malikleri çim biçme ve çit bitkileri ve çam ağaçları  haricinde bakım gerektiren bitki ve ağaçlarının bakım ve temizliğinden sorumludurlar .Bakım ve temizlik yapılmadığı takdirde e Yönetim tarafından yapılacak olup masraflar  kat malikine yansıtılacaktır.

Klimaların ortak yer olan  dış duvarlara monte edilmesi, ortak alana tecavüz niteliğinde olduğundan takılamaz. Çatıya takılması önerilir. (yeni takılacak klimalar için)

Binaların haricinde yapılması istenen betonlama, çevirme, pergola vb. işler için Yönetim Kurulundan izin alınmalıdır. Mesken malikleri Yönetim Kurulunun  vereceğe karara uymak zorundadır.

d)    Evcil hayvanlar ile ilgili hususlar : Sitede köpek, kedi, kuş vb. gibi evcil hayvan barındırmak veteriner hekimden alınan rapor yönetime ibraz edilmek koşulu ,   komşuluk hukuku kurallarına aykırı olmamak, diğer komşuları rahatsız etmemek için gereken tedbirleri almak şartı ile mümkündür. Evcil   hayvanlar yönetim  odasına,  sosyal tesislere, markete, kafeteryaya , bahçe, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları ve herkesin denize girdiği plajda dolaştırılamaz  ve denize sokulamaz. Başıboş bırakılmazlar.  Yönetim tarafından belirlenen yerler dışında gezdirilemez ve bağlanamaz. Evcil hayvanların  tuvalet  ihtiyaçlarının  kendileri için ayrılan alanlarda giderilmeli, bu alanların dışındaki yerlere yaptırılmamalı, doğacak kirililik ve tüm temizlik işinden evcil hayvan sahipleri sorumlu olduğu bilinmelidir.

e)     Mesken malikleri özel arabalarını, ( haftasonu,  bayram vb. durumlar dışında)  otoparka , otoparkta yer olmassa  geçişe engel olmayacak şekilde boş alanlara park edebilir, misafir otoları hafta sonları ve bayramlarda siteye alınmayacaktır.

f)      Bağımsız alanlarda ve ortak yerlerde patlayıcı  maddeler ( havai fişeği vb) atılamaz, yanıcı, pis kokulu vb. maddeler bulunduramazlar.

g)     Sabah saat 08.00’den önce öğlen 14.00-17.00 arası gece saat 24.00’den sonra yüksek sesle konuşma,  gürültü yapacak şekilde çamaşır makinesi, müzik aletleri, TV vb. cihazlar, kullanılmasında başkalarını rahatsız etmemeye dikkat ederler. ( Gürültü Kontrol Yönetmeliği: R.G 11.12.1986 T.S 19308)  Mesken malikleri birbirlerinin haklarına riayet etmek bir diğerini rahatsız etmemek hususunda mesken malikleri kurulunun bu hususta alacağı kararlara uymak zorundadırlar. Kendi meskenlerinde diğer mesken sahiplerini rahatsız edecek şekilde toplantılar düzenleyemezler. Site sakinleri düğün, yaş günü, evlilik yıldönümü, yılbaşı ve bayram gibi toplantıları yönetimin izni olmadıkça ortak yerlerde düzenleyemezler.

h)    Sitenin bağımsız bölümleri ve ortak yerleri ahlak ve adaba, örf ve adetlerimize aykırı sayılacak bir şekilde kullanılamaz, ortak alanlarda kaferterya, lokanta, sosyal tesislerde deniz kıyafetleri ( mayo, bikini, üstü çıplak vb) ile oturulamaz.

i)      Bahçe ve ortak yerlerdeki çiçek ve çimlere zarar veremezler, koparamazlar.

j)      Sitede hafta sonları özellikle erken vakitlerde gürültü yapacak işlerden kaçınılır. 15 Haziran-15 Eylül ( yasa gereği)arası büyük çaplı inşaat ve tadilat işleri yapılamaz. Küçük çaplı tamirat/inşaatlar ise etkilenecek komşusunun ve yönetimin izni ile gerçekleşir.

k)    Binaların dışına hiçbir surette çamaşır asılamaz, halı, yorgan , battaniye vb. silkelenemez.

l)      Kumsalda ve ağaç altlarında kahvaltı yemek yenilemez, masa indirilemez. Çevre kirletilemez.

m)   Kumsalda top ve benzeri oyunlar çevreyi rahatsız ettiği için oynanamaz.

n)    Şamandıra ile tespit edilmiş hattın sahil tarafına kayık ve  motorlu deniz taşıtları ile geçilemez. 

o)     Site sakinleri sandal, tekne vb. malzemelerini bununla ilgili ayrılan yere; yoksa yönetimin göstereceği yere ve geçişlere engel olmayacak biçimde bırakırlar.

p)     Evlerin birbirine yakın olması sebebiyle yüksek ve geniş kaideli ağaçların  çit bitkilerinin  ortak alanlara dikilmemesi esastır. Daha önceden dikilmiş olanlar keza mesken dışına ortak alana taşan yapılar/ekler ( Pergola, betonlama, çevirme vb.) işler için taraflar iyiniyet çerçevesi içinde uzlaşmaya çalışırlar. Aksi halde Kat Mülkiyeti yasasına göre haklarını yasal yolla ararlar.

q)     Ortak alanlardaki mevcut meyve ağaçları tüm üyelerin ortak malıdır. Dolayısıyla ortak faydalanılması esastır.

r)     Sitenin ana ve ara yollarında, sosyal tesislerde saat 21.00’den sonra bisiklet ve motorsikletle dolaşılamaz.

s)      Sitenin spor ve oyun alanlarının kullanımı 10:00-23.00 saatleri arasıdır. Bu sınırlama olmakla birlikte etraftaki araç, ev ve bahçeler ile ortak kullanım alanlarına zarar vermemek, gürültü kirliliğine yol açmamak esastır. Aileler çocuklarından bu durumla ilgili sorumludurlar. Ayrıca Baskotbol sahası oyun saatleri  sabah 10.00- 12.00 öğleden sonra 17.00- 20.00  saatleri arasıdır.

GENEL VE ORTAK MASRAFLARA KATILMA :

Madde 10– Aidat: Her yıl yapılan genel kurulda alınan karar doğrultusunda mesken maliklerinden bir yıl için ve aylık olarak toplanan paradır. Bu para Site ile ilgili işçi ücretleri, SGK pirimleri, kıdem tazminatı, mahkeme masrafları, elektrik, su, ilaçlama, temizlik, düzenleme, boyama, güvenlik, tanıtım, yönlendirme, internet ve web sayfası giderleri, ortak alan aydınlatması, peyzaj, yeraltı elektrik/su/kuyu hattı tesis, bakım ve arızaları, yer altı ve yer üstü su depoları bakım, arıza, malzeme ve işçilik giderleri,  sosyal tesis giderleri, sahil alanı temizlik ve düzenlemesi ile şemsiye, yüzer duba vb malzeme alım, bakım, tamir ve işçilik giderleri, kırtasiye, muhasebe vb. giderleri ve eclimisil bedeli için harcanır.

FON(EK ÖDEME ) Aidat ile yapılamayacak kadar meblağ gerektiren ve aidat ile yapılacak işlerin dışında kalan işlerin yapımı için aidat haricinde toplanan para olup, miktarı Genel kurulda saptanır.

Mesken malikleri, sitemiz ortak alanlarındaki yer altı ve yer üstü su depoları ile bunlara ait tesisatların bakım, onarım ve temizlikleri gibi giderlerine, mesken malikleri kurulunun kararıyla ve belirleyeceği miktarda ayrıca katılır.

Madde 11–Mesken malikleri aşağıda belirtilenleri konuları kabul eder, belirtilenlere uyar ve katılırlar;

a) Aidat ve fonlar işletme projesinde aylık ödemeler şeklinde tespit edilir. Fon ödemelerinin ödeme tarih ve miktarı genel kurul toplantılarında kararlaştırılır. Bu ödemeler bildirilen ve site adına açılan banka hesaplarına yatırılır.

b) Yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda belirlenen ve huzur hakkı  karşılığı ( AİDAT) görevlerini yaparlar. Yönetim Kurulu üyeleri genel giderleri karşılamak üzere toplanan  aidat dışındaki fon giderlerine ve yatırım giderlerine eşitlik ilkesi dahilinde katılırlar.

c) Mesken malikleri tarafından yatırılan bu aidatlar ve fonlar yönetim tarafından giderler için gerekli ödeme zamanlarına kadar aylık tanımlanan banka hesabına yatırılır. Tahmini faiz tutarları işletme projesine gösterilen bu aidat ve fonların faiz işletilme durumları denetçi tarafından denetlenir ve yönetim kurulu ve mesken malikleri kuruluna vereceği raporda bildirilir.

d)  Giderler, aidat ve fon payını ödemeyen mesken maliki hakkında, ödemesi hususunda gerekli tebligatlar yapıldıktan sonra, diğer mesken maliklerinden her biri ya da yönetim/yönetici tarafından yönetim planınca, kat mülkiyeti yasasınca ve genel hükümlere göre dava açabilecek ve icra takibi yapabilecektir. Bu icra takibinde kat mülkiyet yasası 5711 sayılı kanunun 9. madde hükmü uygulanacaktır. Ayrıca gider ya da avans payının tamamını ödemeyen mesken maliki ödemede geciktiği aylar için aylık %5 gecikme faizi  ödemekle yükümlüdür.

Madde 12– Mesken malikleri, ortak yer ya da tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçtiğini ya da kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla ortak yer ve tesislerden yararlanmaya gerek ve gereksinim duymadığını ileri sürerek aidat ve fon payını ödemekten kaçınamaz.

Madde 13– Mesken malikleri ile bu bölümlerde oturan veya faydalananlar, borç ve yükümlüklerin yerine getirilmesinde müteselsilen sorumludurlar veya diğer tabirle öngörülen mükellefiyetin bağımsız bölümünde kiracı veya başka bir sıfatta faydalanmakta olan şahıslar tarafından da yerine getirilmesini temin etmekle yükümlüdürler.

Madde 14– Mesken malikleri kimliklerini, güncel adres ve telefon bilgilerini (ulaşılacak ikinci telefon nosu) , sahip oldukları araçların plaka numaralarını, tapuda bir değişiklik varsa yeni durumlarını yönetime bildirmek zorunda olduğu gibi ayrıca, kendi bağımsız bölümünü kiralarlarsa (askari kiralama süresi 30 gün olup,  günlük ve haftalık kiralamalara izin verilmez) kiracıları değiştikçe bunların kimliklerini de geciktirmeden yönetime bildirmek zorundadır. Kat maliki konutunu kiraya vermesi halinde kira süresince sitenin sosyal faaliyetlerinden faydalanamaz.

Madde 15– Mesken malikleri veya kiracısının aidat ve fon borcu ve gecikme tazminatı herhangi bir yolla alınamadığı takdirde, mahkemece saptanan borcunu ödemeyen bağımsız bölüm mesken malikinin, bağımsız bölümü üzerine yönetim/yöneticinin veya mesken maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için diğer bağımsız bölüm malikleri lehine yasal ipotek hakkı tescil edilecektir. Medeni Kanunun  807 son maddesi hükmü uyarınca işlem yapılabilecektir.

Madde 16– Site içerisindeki meskenini kiraya verenlerin kiracıları da,  mülk sahibinin uymak zorunda olduğu kurallara tabidir. Bu kurallara uymayan kiracılar yönetim kurulu tarafından uyarılır.  Kiracı yine de aksi yönde hareket ediyorsa yönetim kurulu, mal sahibinden kiracının siteden tahliye edilmesi için gereğini yapmasını isteyebilir.

SİTE YÖNETİM ORGANLARI :

MESKEN MALİKLERİ KURULU (GENEL KURUL)

Madde 17– Mesken malikleri genel kurulu, sitenin bütün bağımsız bölümlerinin maliklerinden oluşur. Site bu kurul tarafından yönetilir ve yönetim tarzı yasaların emredici hükümleri saklı kalmak koşuluyla ve bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu kurul yönetim tarzını kararlaştırıp yönetime ait esasları saptamakla, işlemlerin tarz ve esaslarını düzenlemekle ve bu cümleden olmak üzere yönetici / yönetim kurulunu ve denetici  seçmekle, çalışanın ücretini saptamakla, yöneticinin/yönetimin hesaplarının tetkik edip denetçinin raporunu dikkate alarak faaliyetlerini ibra etmekle, gerektiğinde yönetici ve denetleyiciyi değiştirmekle, ortak yerler ve şeyler üzerindeki inşaat, onarım, tesis, dış badana ve boya yaptırılması tekliflerini yasadaki nisaplarla göre karara bağlamakla, site çalışanlarını işe almakla ve işten çıkarmakla, bunların ücretlerini tespit ederek sözleşmeler akdetmekle, mesken maliklerinin bağımsız bölümleriyle ortak yerler ve şeyler hakkındaki teklifleri inceleyerek neticelendirmekle, mesken malikleri ile yönetici ve denetleyici veya yönetici ile denetleyici arasında çıkan anlaşmazlığı çözümlemekle, kat mülkiyet yasasının ve diğer kanunların kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirmekle görevlidir. Tanımlanan görev içeriğinin bazıları genel kurulca yönetime devredilebilir.

Madde 18– Bütün mesken malikleri ve onların mirasçıları ve bağımsız bölümü sonradan satış veya herhangi bir yolla bunlardan iktisap edenler ya da bağımsız bölümlerde kiracı ya da başka bir sıfatla oturanlar ya da yararlananlar, yönetici ve deneticiler bu kurulun kararına uymakla yükümlüdürler.

TOPLANTI ZAMANI:

Madde 19 – Mesken malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere her yıl Temmuz (7.) ayın sonuna kadar toplanır. Toplantı tarihi, yeri ve zamanı ve gündemi en az 15 gün önceden yönetim kurulu tarafından taahütlü mektupla veya imza karşılığı (sms,sosyal medya ve watsap grubu ile ) mesken maliklerine  tebliğ olunur. Toplantı çoğunluğunun sağlanamaması halinde ikinci toplantının yeri ve zamanının yapılamayan ilk toplantı tarihinden 1(bir) hafta sonrası aynı saat olduğu bildirilir. faaliyet ve hesap raporu yine 15 gün önceden yönetim binasında üyelerin görebileceği bir yere asılır.

Madde 20– Olağan toplantının yapılması yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmezse görev denetici tarafından yukarıdaki esaslara göre yerine getirilir.

Madde 21– Mesken malikleri kurulu mesken maliklerinin sayısının yarısından bir fazlasıyla toplanır ve oy çoğunluğuyla karar verir. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıda yeter sayı aranmaz ve toplantıya katılanların oy çoğunluğuyla karar verilir. Ancak kat mülkiyeti yasasında özel durumlara ilişkin olarak konulmuş bulunan emredici nitelikteki yeter sayı ile ilgili hükümler saklıdır. (kat mülkiyet yasasının 24, 28, 34, 42, 44, 45. maddeleri) her mesken maliki arsa payı oranına bakılmaksızın bir tek oy hakkına sahiptir. Ana gayrimenkullerde birden fazla bağımsız bölümü olan kat maliki her bağımsız bölüm için ayrı bir oy kullanır. Mesken malikleri yazılı olarak tayin ettikleri (malik veya 1.derece yakınları) vekilleri eliyle oy kullanabilirler. Bütün oyların üçte biri tek kişide toplanamaz. Malikleri temsil eden vekil kişi toplamda en fazla 2 kişiye vekil olabilir. Birden fazla maliki olan bağımsız bölümün, toplantıda ikisinin de bulunamaması halinde içlerinden  vekalet verecekleri birisi veya toplantıda bulunan ortak,  mesken malikinin cezai ehliyeti yoksa  maliki  kanuni mümessili (veli veya vasi) temsil eder. Alınacak karar/kararlar mesken malikini   ilgilendiriyorsa mesken maliki görüşmelerde hazır bulunur fakat oy kullanamaz.

Madde 22– Mesken malikleri toplantısında, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, 2 (iki) katip üye, divan heyeti olarak seçilir ve gündemde yazılı olan maddeler görüşülmeye başlanır. Genel kurulda alınan kararlar gereği olarak hazırlanan genel kurul tutanağı genel kurulda hazır bulunan mesken maliklerince imzalanır veya genel kurulda yapılacak oylama sonucunda genel kurulda alınan kararların yazılı tutanağının imzalanması için divana yetki verilmişse divan heyetince imzalanır. Bu şekilde genel kurul tutanaklarının (kararlarının) mesken malikleri tarafından imzalandığı kabul edilir.

Madde 23– Mesken malikleri kurulunca alınan kararlar yönetici tarafından toplantıya katılmış veya katılmamış tüm mesken maliklerine yazılı olarak imza karşılığı veya taahütlü mektupla duyurulur.  Mesken malikleri kurulunca verilen karara razı olmayan mesken malikinin kat mülkiyeti kanunun 32. maddesindeki şartların tahakkukuyla Sulh Hukuk Mahkemesine müracaatla hakimden müdahale isteme hakkı vardır.

 

YÖNETİM KURULU (YÖNETİCİ)

Madde 24– Site yönetimi, mesken malikleri genel kurulu tarafından kanunda bulunan esaslar dâhilinde, mesken maliklerinden  ya da dışarıdan seçecekleri 1( bir) yönetici veya  3 (üç)  kişiden oluşacak bir yönetim kurulu  ve yedeklerinden oluşur ve  en fazla iki yıl için seçilir. Yönetim kurulunun iki yıllık seçilmesi halinde, birinci yıl mali genel kurul, takip eden yıl seçimli genel kurul yapılır.

Yönetim Kurulu üyelerini huzur hakkı genel kurulda kararlaştırılır.

Yönetim kurulu mesken maliklerinin sayı çoğunluğuyla seçilir. Eski yöneticilerin tekrar seçilmesi mümkündür. Yönetim kuruluna seçilen 3 ( üç )  kişi kendi aralarında bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçerler. Yönetim kurulu üyelerinden herhangi bir nedenle ayrılma olursa seçilmiş olan yedek üyelerle Yönetim kurulu tamamlanır.

 Yönetim kurulu üyeleri genel kurula aynen bir vekil gibi sorumludur ve kural olarak bir vekilin haklarına sahip olup mesken maliklerine ve üçüncü şahıslara karşı müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Mesken malikleri kurulu yönetici seçemezse maliklerden birinin müracaatı üzerine yönetici Sulh Hukuk Mahkemesince atanır. Mahkemece atanan yönetici hakkında kat mülkiyeti kanunun 34. maddesi (değişen 5711 sayılı kat mülkiyeti kanunun 18. maddesi) hükmüne göre hareket edilir. Kat mülkiyeti kanunun amir hükmü gereğince yönetim kurulu üyeleri ve denetleyicinin kişisel bilgileri sitenin müdireyette görülecek bir yere çerçeve ile asılır.

Genel Kurulda karar alınmak şartıyla gerek görülürse  Siteyi yönetmek üzere   piyasa  araştırması yapılarak profesyonel bir şirket veya  yönetici ile anlaşma yapılabilir.  

Madde 26– Yönetim kurulu üç kişiyle toplanır, üç kişiyle ortak karar alır. Yönetim kurulu üyelerinin herhangi ikisinin müştereken atacağı imzalar olmadıkça bankadan para çekilemez. Yönetim kurulu bu yetkisini Site müdürüne devredebilir.

Madde 27Yönetim kurulu üyeleri eşitlik ilkesine göre huzur  hakkı karşılığı olarak kabul edilen aidat dışındaki  genel kurulca belirlenen diğer ödemeleri yaparlar.

YÖNETİM KURULUNUN  GÖREVLERİ:

Madde 28 – Yönetim kurulunun görevleri:

a)     İşletme projesinin hazırlanması,

b)     Mesken malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi,

c)     Anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması,

d)     Anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi,

e)     Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve sigorta için gerekli meblağ işletme projesi içinde gösterilir. Öngörülen meblağ yetersiz kalması / bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

f)      Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısiyle doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması,

g)     Anagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü,

h)     Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması,

i)      Anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması,

j)      Mesken  mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmiyen mesken maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi,

k)     Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere bir banka/bankalarda site adına hesap açtırılması,

Mesken malikleri kurulunun toplantıya çağırılması.

 

2. Defter tutulması ve belgelerin saklanması ile ilgili:

Madde 30 – Yönetim kurulu,  mesken malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, kanunun 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.

Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetim tarafından notere kapattırılması mecburidir.

Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmiyen yönetime kanunun 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.

Yönetim Kurulunun yukarıda sayılan görevlerinden  bir bölümü,  Yönetimin Kurulunun  karar ve tanımlamaları doğrultusunda atanan Site Müdürüne devredilebilir. 

Madde 31 – Yönetim kurulu mesken malikleri genel kurulu adına görev yapan bir üst kuruldur. İstek ve uyarılar bir dilekçe ile, mesken malikleri tarafından, yönetim kuruluna bildirilir.  Yönetim Kurulunca ilk toplantıda değerlendirilir, karara bağlanır .

 

DENETİM KURULU (DENETLEYİCİ)

Madde 32 – Mesken malikleri kurulu yıllık olağan toplantısında kendi aralarından sayı çoğunluğu ile 2 (iki) asıl, 2 (iki) yedek üyeden oluşan denetim kurulunu en fazla iki yıllık süre için seçer. Denetim yılda bir defa yapılır. Eski denetçilerin tekrar seçilmesi mümkündür. Denetçiler mesken malikleri arasından ve formasyon itibari ile uygun nitelikleri taşıyan kişiler arasından seçilir. Denetçi site üyeleri dışından da seçilebilir. Denetleyicilere huzur hakkı tayini genel kurulca yapılır.

Madde 33 – Denetçiler, yönetimin görevindeki tutumunu devamlı denetlemekle, haklı sebepler vukuunda her zaman hesaplarını kontrol etmekle, kontrol sonucunu raporla yönetim kuruluna bildirmekle, sitenin huzur içinde doğruluk kaidelerine uygun kanun ve iktisadi prensiplere dikkat edilerek yönetilmesine yardımcı olmak üzere yönetimle işbirliğine gitmekle, mesken malikleri kurulunun olağan toplantısında 1 yıllık denetim sonucunu ve düşüncelerini rapor haline getirmekle, bu raporu yönetim kurulunca çoğalttırılarak mesken maliklerine imza karşılığı veya taahütlü mektupla toplantıdan en az 15 gün önceden ulaşmasını sağlamakla, önemli bir sebebin ortaya çıkması halinde mesken maliklerine bu sebebi de açıklayarak 15 gün önceden imza mukabili veya taahütlü mektupla duyuruda bulunarak olağanüstü toplantıya çağırmakla ve kat mülkiyet yasasının diğer kanunlarının kendisine tevdii ettiği görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

 

SİTE ÇALIŞANLARI:

Madde 34– Kat mülkiyeti yasası gereğince sitede devamlı olarak çalıştırılacak işçi, bekçi, bahçıvan, sıhhi tesisatçı vb.kişilerin alımına, siteden uzaklaştırılmalarına mesken malikleri kurulu karar verir. Ancak bu yetkiyi bir sonraki Genel Kurula sunulmak şartıyla yönetim kuruluda kullanabilir.  Geçici işçi istihdam etme ihtiyacı duyulduğunda yönetim kurulu kararıyla işçi alınabilir.

Madde 35– Ger-Tür sitesi yönetim değişikliğinde, mevcut çalışan işçi ve yönetim kurulu üyelerinin hakları aynen korunur.

ORTAK HÜKÜMLER:

Madde 36 –Anagayrimenkulün çalışanları, sözleşme ile kendisine verilen her türlü görevi yapmakla yükümlüdür.

Madde 37 –Anagayrimenkulün ortak alanlarına tesisler yapılması, mesken malikleri kurulunun oybirliğiyle vereceği karara bağlıdır.

Madde 38 – Mesken  malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar,  ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak sitenin mimari projesine aykırı olmayan bütün yenilik ve ilaveler, mesken maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu işlerin giderleri mesken malikleri tarafından eşit olarak ödenir.

Madde 39 - Müsaade mecburiyeti: Mesken  maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.

Madde 40 - (ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili mesken  maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. 

(1) 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “özürlülerin” ve “özürlünün” ibareleri sırasıyla; “engellilerin” ve “engellinin” şeklinde değiştirilmiştir.

            GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE TRAFİK TANZİMİ:

            Madde 41- Site güvenliğini  sağlamak amacıyla kurulacak güvenlik sistemleri veya diğer güvenlik tedbirleri için gerekli harcamaya imkân verecek bütçe olanakları genel kurulda müzakere edilerek karara bağlanmalıdır.

a)     Site içinde azami hız limiti 20 km’yi geçemez.

b)    Site sakinleri, arabalarına ayrılmış olan park yerlerine  park etmek zorunda olup tek yönlü yollara arabalarını park edemezler.

c)     Site içerisinde acemi şöfor eğitimi yapılamaz.

Madde 42- TEKNİK HİZMETLER, TEMİZLİK VE İLAÇLAMA:

a)      Site yönetimi, altyapı tesisleri ile ortak alan ve tesislerin bakım ve idamesi, bunun için gerekli personelin istihdam edilmesi veya hizmet alım yöntemi ile bunların sağlanması hususunda yetkili ve sorumludur.

b)    Site yönetimi, sitenin genel temizliğini yaptırmaya, genel sağlık şartlarının sağlanması için gerekli kurallar koymaya ve tedbirleri almaya, bunun için gerekli istihdamı yapmaya veya hizmet alım yoluyla bunları gerçekleştirmeye yetkili ve sorumludur.

BAĞIMSIZ BÖLÜM İLAVESİ:

Madde 43Anagayrimenkulün ortak yapılarının  üstüne kat ilavesi veya arsanın boş kısmına yeni yapı ilavesi için,  mesken  malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi gerekir.

Madde 44– Anagayrimenkulün veya ortak alanların herhangi bir hakla kayıtlanması, ana gayrimenkulün ve ortak alan arsalarının bölünmesi ya da bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devir olması gibi temlikli tasarruflar gibi önemli yönetim işleri ancak mesken malikleri, kurulunun oy birliğiyle vereceği kararla yapılabilir.

Madde 45 – Mesken malikleri, kendi bağımsız bölümlerinde kiracı veya başka sıfatla oturan ya da yararlananların borç ve yükümlülüklerini yerine getirememeleri nedeniyle doğacak zararlardan zincirleme olarak sorumludur.

Madde 46 – Mesken Mülkiyetinin devri mecburiyeti: Mesken  maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin dava tarihindeki değeri o kat maliklerine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için dava açılmasına kat malikleri kurulunca karar verilir; bu kararı almak için çoğunluk sağlanamazsa veya kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve davalının bağımsız bölümünün mülkiyeti, davayı açmış olan kat maliklerine, arsa payları oranında, devrolunur.

Aşağıdaki durumlarda, birinci fıkrada yazılı çekilmezlik, her halde mevcut farz edilir:

a) Ortak giderlerden ve avanstan kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması;

b) Anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hâkimi tarafından 33 üncü madde gereğince verilen emre rağmen, bu kanunda yazılı borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi;

c) Kendi bağımsız bölümünü randevu evi veya kumarhane veya benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı harekette bulunması.Bu maddedeki dâva hakkı, sebebinin öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa ve dava sebebi de ortadan kalkmışsa düşer. Yönetim plânına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır.

Madde 47 -  KAT MÜLKİYETİNİN VE KAT İRTİFAKININ SONA ERMESİ : Kat mülkiyeti kanunundaki şartların oluşmasına bağlıdır.

BİLDİRME ÖDEVİ VE KAYDIN SİLİNMESİ:

Madde 48 - Anagayrimenkulün veya anayapının tümünün veya bir kısmının harabolması halinde durum yönetici tarafından o gayrimenkulün bulunduğu yerin tapu idaresine ve bütün mesken  maliklerine; eğer yönetici yoksa, bağımsız bölümü harap olan mesken maliki tarafından tapu idaresine derhal bildirir; bunun bildirilmemesi yüzünden doğacak zararların tümünden bağımsız bölümü harap olan kat maliki, zararın beşte biri oranındaki kısmından da yönetici müteselsilen sorunlu olup, hazine sorumlu değildir.

Kat mülkiyeti sona erince, kat mülkiyeti kütüğündeki sayfalar kapatılarak gayrimenkulün kaydı ana yapıdan sağlam kalan kısımlar gösterilmek ve kat mülkiyeti kütüğü kurulmadan önceki genel kütük kaydiyle bağlantı sağlanmak suretiyle, arsa payları oranında ortak mülkiyet esaslarına göre, genel kütüğe tescil edilir. bu halde sigorta bedelleriyle enkaz üzerinde de ortak mülkiyet hükümleri yürür.

Tümü harabolan anayapının arsasında malik veya ortak malikler tarafından yine kat mülkiyeti esasına göre yeni bir yapı yapılmak istenirse, kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulmasına dair hükümler uygulanır.

Madde 49- İşlenen kusurları iyileştirmek/önlemek adına Yönetim kurulu, disiplin kararları almaya yetkilidir. Disiplin kararları, sözlü veya yazılı uyarı, duyuru panosunda sergileme, noter kanalıyla ihtar vb. şeklindedir. Kusurda ısrarlı olan mesken maliki/malikleri  hakkında hukuk yolu kullanılır.

Madde 50 – Bu yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde; sitenin yönetiminden doğabilecek anlaşmazlıkların çözümlenmesi için kat mülkiyeti kanunu ve  diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Kat mülkiyeti kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer geçerli kanunlarında anlaşmazlık konusu ile ilgili hüküm yoksa hakkaniyet kuralları ve emsal kararlar uygulanır.

Madde 51 - Yönetim planının uygulanmasından doğan her türlü ihtilafta Menderes /İzmir mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

Madde 52 – İş bu yönetim planı 52 ( elli iki)  maddeden ibarettir. Ger-Tür Sitesi Mesken Malikleri kurulunca kabulü ve tapu dairesine verilmesi ile yürürlüğe girer

 

 

. ../../201. tarihinde onaylanmıştır…

                                                                                                          SİTE YÖNETİM